ЗЗСО №225
м. Києва

В останні дні Листопада Україна і світ вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

Мільйони загиблих, тисячі ненароджених, понівечені людські долі…

У ці поминальні дні учні нашої школи 5-А класу (класний керівник Кравченко Н.В. та 7-В класу (класний керівник Йовенко З.С.) відвідали Національний музей «Меморіал жертв Голодомору»

та вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті».

В цьому році у 32 країнах світу запалять свічки в пам'ять про жертви Голодомору в Україні.

Запалимо і ми в наших серцях та оселях вогник пам’яті про тисячі невинно убієнних українців.

У цьому році в Україні відбуватимуться національні пам'ятні заходи, присвячені людям, які змогли реалізувати себе, незважаючи на травму пережитого в 1932-1933 роках. Результатом Голодомору стали не тільки мільйони вбитих і спорожнілі українські будинки, але й спустошені душі тих, хто пережив 1933-й рік. Людям боляче було гадати, якими б вони стали, яких висот могли б досягти, якби не Голодомор, який назавжди знищив їх життя.

«Голод, вибраний як зброя геноциду, дав Сталіну можливість не тільки забрати життя у мільйонів українців, але вбити тих з них, хто пережив масове вбивство, - пояснює історик Володимир В'ятрович. - Убити їх як українців: ті, хто вижили, добровільно позбавлялися власної мови, культури, традицій, переплавлялися у безликий «радянський народ». Вбити їх як людей: перетворити в істот, позбавлених почуття гідності, принизити до рівня тваринного існування, а згодом вмонтувати, в якості гвинтиків, у тоталітарну машину».

Тож і в нашій школі з 21 до 26 листопада 2016 року відбуваються пам'ятні заходи, щодо вшанування жертв Голодомору 1932-1933 років, які направлені на недопущення в майбутньому українського народу подібних страшних трагічних подій ...

Тому вже 25 листопада учні 7-11 класів разом зі Скрипник Л.М., вчителем української мови і літератури, підготували літературно - музичну композицію до дня річниці  Голодоморів 1932-1933рр.

В заході, що відбувся в актовому залі нашої школи, загалом взяли участь учні 6-11 класів та вчителі школи.

Не сьогодні це сказано:

Час народжувати і час помирати,

Час  руйнувати і час будувати,

Час розкидати каміння і час збирати,

Час мовчати і час говорити.

Не мовчимо! Не можна нам мовчати,

Бо в душах зойки тих страшних ночей.

33-голод, голод, голод.

І ми не маємо права забувати тих страшних голодних років.