ЗЗСО №225
м. Києва

12 жовтня 2016 року в школі № 225 відбувся майстер-клас для вчителів української мови та літератури, зарубіжної літератури та російської мови Оболонського району м. Києва за темою «Хмарні технології  як засіб формування філологічних компетенцій та активізації пізнавальних інтересів учнів у процесі вивчення словесності».

Основне завдання  майстер-класу:

- розкрити актуальні аспекти використання хмарних технологій та їх вплив на модернізацію освіти;

- продемонструвати  можливості використання  Інтернет – технологій  у навчально-виховному  процесі  сучасної школи з метою виховання інноваційної особистості, здатної до швидкої адаптації у нових життєвих умовах.

Відкрила семінар заступник директора з навчально-методичної роботи Загородня Вікторія Микитівна, яка розповіла, що таке хмарні технології, про історію їх виникнення і походження терміну «хмара», про необхідні для роботи в «хмаро орієнтованому навчальному середовищі» (ХОНС) компоненти і про переваги користування хмарними технологіями, навела приклади використання хмарних технологій у навчально-виховному процесі як невід’ємного складового елементу розвитку сучасної школи.


З 2014 року наша школа бере участь  у Всеукраїнському проекті "Хмарні сервіси в освіті" (2014-2017 н.р.) (наказ Міністерства освіти і науки України від 21.05.2014 №629 «Про проведення дослідно-експериментальної роботи за темою «Хмарні сервіси в освіті» на базі загальноосвітніх навчальних закладівУкраїни»), науковий керівник проекту - Литвинова Світлана Григорівна, доктор педагогічних наук, завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України.

Педагогічний колектив, учні та батьки школи №225 висловлюють щиру подяку Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Управлінню освіти Оболонського району м. Києва за оновлення двох кабінетів інформатики новою сучасною комп’ютерною технікою, що значно підвищить ефективність навчально-виховного процесу, зокрема співпрацю вчителів та учнів у ХОНС.

Вікторія Микитівна відмітила, що завдяки використанню хмарних технологій, для навчального закладу з'являються нові можливості управління і організації навчально-виховної діяльності, що забезпечується впровадженням «віртуальної учительської», «віртуальних методичних кабінетів», «віртуальних класів», «віртуального документообігу», організації дистанційного навчання учнів.

Про парадигму Office 365, як пакету послуг у хмарі для легкої спільної роботи вчителів та учнів,  детальніше розповіла вчитель інформатики школи №225 Біла Яна Юріївна.


Яна Юріївна детально продемонструвала використання набору програм Microsoft Office 365, що базується на хмарних технологіях і включає в себе безкоштовну електронну пошту, електронний календар, текстовий редактор Word Online, електронну книгу  Excel Online, електронний записник OneNote, редактор презентацій PowerPoint Online, службу обміну миттєвими повідомленнями, засіб проведення відео конференцій і здійснення голосових викликів.

Навчання учнів з використанням засобів мережі Інтернет, використанні різноманітних інструментів і електронних об'єктів в хмаро орієнтованому навчальному середовищі  докладніше розповіла вчитель української мови та літератури, голова  кафедри філології школи №225 - Скрипник Людмила Михайлівна.


На  сьогодні основними трендами в освіті є  використання ігрових форматів (геймифікація), навчання онлайн, змішане навчання і «перевернутий клас», коли учні частину матеріалу засвоюють самостійно, а частину – у класі. Використовуючи  в ХОНСі принцип «перевернутого навчання», що дає змогу краще засвоїти вивчений матеріал, розвинути логічне мислення, застосовувати отримані знання на практиці у цікавій ігровій формі. Для учнів старших класів вчитель розміщує в «хмарі» опорні конспекти, тести, застосовуючи диференційний підхід. З української літератури використовує презентації, опорні конспекти, літературні диктанти, тести, посилання на додаткові джерела тощо.  Для підготовки учнів 10-11- х класів до ЗНО надає з української літератури міні-конспекти, опорні схеми, тести, диктанти, з посиланням на рубрику «Найголовніше про ЗНО»,  електронну бібліотеку української бібліотеки, де можна також знайти біографії письменників, тексти творів, їх аналіз.

Помічниками учителя у розробці  уроків стануть спеціальні он-лайн сервіси:

Для створення презентаційGoogle Presentations, Prezi (prezi.com)

Для створення анкет, тестівGoogle – тест-форми

Монтувати відео, додавати голосові коментарі і запитання за тематикою навчального матеріалу –  EdPuzzle https://edpuzzle.com/).

Підготовка відеоуроку  і супутніх завданьЕeduCanon (http://www.educanon.com/.

Для  роботи з електронними картками«Картопазли» (http://cardspuzzles.ru/).

Для  створення різних ігор, головоломок, кросвордів, вікторин, флеш-карток, опитувань

ProProfs (http://www.proprofs.com/).

Для  складання кросвордів –  Puzzlecup (http://puzzlecup.com/).

Тренувальні тести он-лайн - http://svitslova.com/

Програма   для побудови різних завдань і використання готових - http://learningapps.org/

Ресурси для створення навчальних матеріалів

http://www.imagechef.com - допоможе створити мозаїку зі слів, візуальну поезію...
http://cross.highcat.org/ru - генератор кросвордів
http://puzzlecup.com/crossword-ru/ - фабрика кросвордів
https://www.thinglink.com - створення інтерактивних малюнків, карт подорожей
http://www.dipity.comhttp://www.timetoast.com - стрічки часу
http://www.flash-gear.com/puzzle/- генератор пазлів( дуже цікаво)
https://www.blubbr.tv - сервіс для створення тестів до відео
http://creately.com - створіть свою інфографіку
http://www.getloupe.com - створіть чудові фотоколажі
http://www.vizitki-besplatno.ru - візитки тепер створювати просто
http://www.bannersnack.com - банер власноруч
https://getkahoot.com - тепер мобільний телефон стане у нагоді на уроці (супер!)
http://www.socrative.com - складайте тести з мобільного(чудово!)
http://simpoll.ru - конструктор опитувальників, тестів(дуже вдалий)
http://www.testorium.net - сайт для створення тестів,багато уже готових завдань
http://www.umapalata.com/ui_ru/home.asp - створіть свою дидактичну гру (сервіс чудовий!!)
http://www.powtoon.com - створіть відеоскрайбінг онлайн (http://project.smartlady.com.ua/doodle-video-training/безкоштовний курс відеоскрайбінгу від Христини Дикун)

Camtasia Studio  - програма для створення презентацій та інтерактивних навчальних відеоуроків.

Розробіть СУЧАСНО

Learningapps.org;

Zondle;

Фабрика кроссвордов;

BrainFlips;

FlashcardExchage;

ClassTools.NET;

Study Stack;

PurpozeGames;

Puzzing;

Wixie.

Створіть ЯСКРАВО
Animoto;

HelloSlide;

Slidebomb;

Sliderocket;

Slideroll;

SlideShow;

Tackk;

ZohoShow;

Reveal

Prezi

Візуалізуйте ЦІКАВО

Cacoo

Візуальний словник

Mindmeister

Mapmyself

Bubbl

Mindomo

Coggle

Людмила Михайлівна наглядно продемонструвала, наскільки більше можливостей відкривається перед учителем та його учнями, коли вміло застосовувати хмарні технології.

Учителі філології Оболонського району виразили вдячність за цікавий і корисний матеріал, представлений на майстер-класі.

УВАГА!

Інститут модернізації змісту освіти спільно з Інститутом інформаційних технологій і засобів навчання Національної академії педагогічних наук України наказом від 23.09.2016 № 36/247 затвердив Дорожню карту впровадження хмарних сервісів у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів України.

Дорожню карту розроблено для впровадження результатів дослідно-експериментальної роботи за темою «Хмарні сервіси в освіті» у навчально-виховний процес та управлінську діяльность загальноосвітніх навчальних закладів.

Джерело:

http://www.pedrada.com.ua/news/3982-hmarn-servsi-v-zagalnoosvtnh-navchalnih-zakladah-uprovadjuvatimut-za-dorojnoyu-kartoyu