ЗЗСО №225
м. Києва

2 грудня 2015 року в школі №225 відбувся районний семінар-практикум для вчителів географії  за темою: «Розвиток навчально-дослідницьких умінь учнів на уроках природничого циклу (з досвіду роботи над реалізацією Всеукраїнського експерименту з упровадження інноваційного освітнього проекту в навчальних закладах України за темою «Створення науково-методичних засад формування у дітей навчально-дослідницьких умінь»).

Мета семінару: підвищення рівня професійної компетентності вчителів географії Оболонського району м.Києва; обмін досвідом щодо розвитку навчально-дослідницьких умінь учнів на уроках природничого циклу.

Під час роботи семінару із доповідями виступили:

  • Загородня Вікторія Микитівна, заступник директора з НМР, розповіла про формування освітнього середовища навчально-дослідницької діяльності учнів у контексті наступності та перспективності, про  проведення Всеукраїнського експерименту за темою «Створення науково-методичних засад формування у дітей навчально-дослідницьких умінь» на базі школи (в рамках інноваційного освітнього проекту «РОЗКВІТ»). Також Вікторія Микитівна поділилась досвідом успішної участі команди учнів школи у Всеукраїнській    Інтернет-оліміпаді «Відкрита природнича демонстрація» (ВПД) та привітала з перемогою команди Зірка-1 та Зірка-2, які посіли відповідно третє та сьоме місце в новому сезоні олімпіади, побажавши команді Зірка-1 успіхів і перемоги у фінальній зустрічі з командами суперників.
  • Терлецька Наталя Вадимівна, вчитель початкових класів, розповіла про  проектно-дослідницьку діяльність учнів початкових класів.
  • Глуховська Алла Іванівна, вчитель англійської мови, разом з учнями 5-х класів продемонструвала,  як  організувати  роботу учнів  в процесі здійснення навчально-дослідницької діяльності шляхом міжпредметної інтеграції, провівши ряд дослідів на тему «Утворення дощу та вітру».
  • Рябченко Ірина Василівна, вчитель біології та хімії, поділилась досвідом роботи з формування навчально-дослідницьких умінь учнів засобами інтегрованого навчання та використання хмарних сервісів в освіті («Office-365») на уроках природничого циклу.
  • Тригуб Лариса Георгіївна продемонструвала разом з учнями 10-х класів роботу над проектом «Мінеральні води України»,  під час якої всі присутні змогли  дізнатися багато корисної інформації про склад, унікальність , історію знаходження джерел багатьох мінеральних вод України та продегустувати їх.

Цікавим був виступ учня 10-А класу - Іванченко Миколи, який провів ряд хімічних дослідів на вміст окремих елементів в найпопулярніших мінеральних водах України.

Всі учасники семінару  подякували адміністрації навчального закладу, вчителям кафедри природничих наук за проведення змістовного, цікавого заходу на високих методичному та професійному рівнях.