ЗЗСО №225
м. Києва

Цьогоріч це свято українці відзначали 19-й раз (у тому числі і в нашій школі), а було воно встановлено указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

Так за православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, ученого, ченця Києво-Печерського монастиря.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

Мелодійна, ніжна, солов’їна — не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову.

Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

Недарма, великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко відзначав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може гордитися наш народ.

У День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, адже нам саме сьогодні важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків.

Тож до Дня української писемності та мови у нашій школі було проведено цілу низку заходів, а саме:

Хочемо відзначити, що в дуже дружній веселій атмосфері пройшов конкурс-гра "Україночка мала", де учні проявили себе як справжні знавці нашої багатогранної, мелодійної, співучої української мови та підтвердили це в різноманітних ігрових інтелектуальних конкурсах і музично-танцювальних постановках, за що були нагороджені Грамотами.