ЗЗСО №225
м. Києва

 

29 січня 2018 року виповнилося 100 років від того дня, коли 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки, прийнявши на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків.

«Тут юнь прекрасна і свята встелила землю в мить єдину…» Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним. Один із яскравих представників української діаспори - Євген Маланюк, наголошував: «...народ, творячи з якоїсь події легенду, - а Крути без сумніву, є й будуть однією з найвеличніших легенд нашої нації, - знає, що він робить. Народна мудрість і національний геній - це найвища земна справедливість - творячи свої легенди і міти, цебто, підносячи дану історичну подію до височини надісториччя, ніколи - щодо вибору тієї події - не помиляються. Не помилилися вони й у випадку Крут».

Саме завдяки мужності, патріотизму  юнаків, які утримували шлях на Київ більшовицьким військам ціною свого життя,  було офіційно признано Українську Народну Республіку.

І нехай у масштабах всесвітньої історії ця битва не є зразком військового мистецтва, однак це – символ нескоренного духу народу. Бо саме під Крутами

…України юнь свята

За Україну полягла в страшну годину,

Тут розпинали не Христа,

Тут вбили юну Україну.

Тут юних 300 полягло

За честь, за волю, Україну,

Щоб вільно, радісно жилось

На цій землі онуку й сину.

Вічна пам’ять Героям! Слава Україні!

У цей день у нашій школі відбувся урок-реквієм «Вони загинули, щоб ми жили». Учні з великим хвилюванням сприйняли відомості про ті страшні години, бо ту гарячу кров святу, що окропила Крути, землі вкраїнській повік не забути.

Під Крутами вбивство, під Кругами гнів...

І все пам'ятаю через тисячі днів.

І пам'яті свічка горить не згаса

І 300 сердець – наша гордість, краса.

Під Крутами квіти, «Реквієм» спів...

Пам'ятай, Україно, патріотів - синів!

За прадавнім українським звичаєм запалили свічки в пам’ять загиблих у боротьбі за утвердження незалежної України юнаків і вшанували героїв, замордованих під Крутами, хвилиною мовчання.

Закінчився урок-реквієм колективним виконанням пісні про Україну.



 

29 січня 2018 року виповнилося 100 років від того дня, коли 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки, прийнявши на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків.